neděle 22. prosince 2013

Několik poznámek k bankovní unii

Jednou z hlavních událostí uplynulého týdne bylo dosažení politické dohody ohledně jednoho z klíčových pilířů chystané bankovní unie (např. zde). O "vbrus(e)lení" do bankovního systému jsem psal nedávno. Níže připojuji několik dodatečných komentářů.

1) Oproti původnímu návrhu Komise z června tohoto roku je výsledný kompromis (na nějž měl významný vliv postoj Německa) méně centralizovaný. Původní návrh přisuzoval dominantní roli Komisi, která měla zajistit rychlost rozhodování, avšak na úkor demokratické legitimity a kontroly. Kompromis dává větší prostor Radě a národním resolučním orgánům a Komise je upozaděna.

2) Dohoda předpokládá vytvoření jednotného fondu, do kterého budou přispívat samotné banky. Náklady však ponesou nejen banky, ale i spotřebitelé. Na koho dopadnou náklady více, závisí na elasticitách poptávky a nabídky.

3) EU se rozhodla neúspěšné banky zachraňovat s tím, že náklady na tuto záchranu by měl nést primárně bankovní sektor, tj. akcionáři a věřitelé bank ("bail-in"), a veřejné prostředky by měly být použity až v poslední instanci ("bail-out"). To však pochopitelně není jediné myslitelné řešení. Např. Eugene Fama by banky v problémech raději znárodnil, očistil jejich aktiva a znovu zprivatizoval (viz zde a zde). Aby nedošlo k mýlce - Fama by ze všeho nejraději zavedl do bankovního sektoru trh - tj. neúspěšné banky (jakkoliv "systémově významné") by vždy měly být ponechány svému osudu. Protože však je podle Famy takový systém v současnosti nerealizovatelný - nelze očekávat, že vlády nechají velké banky padnout - máme v podstatě na výběr mezi dvěma zly: záchrana nebo znárodnění a reprivatizace. Pokud se rozhodneme banky zachraňovat, vytvoříme pro ně nežádoucí motivace: banky budou příliš riskovat. Znárodnění a reprivatizace tyto zvrácené motivace nevytváří, proto Fama preferuje tuto možnost.

Jestli je Famův návrh lepší než ten, který přijala EU se asi v nejbližší době nedozvíme, neboť centralizací bankovní resoluce se EU připravila o možnost experimentovat s alternativními přístupy.

Žádné komentáře:

Okomentovat