pondělí 3. února 2014

Petr Drulák o kapitalismu

Petr Drulák (inspirován Schumpeterem) píše

"...kapitalismus není pouze hodnotově neutrální systém výroby a distribuce, nýbrž systém, který podporuje velmi úzkou racionalitu jednání s určitými hodnotami a jenž v sobě skrývá totalizující tendenci ovládnout svojí logikou a hodnotami celou společnost."

Je pravda, že kapitalismus není hodnotově neutrální systém: je založen na respektu k vlastnictví, dodržování smluv a svobodě využívat znalosti pro své vlastní účely (Hayek). Je zavádějící tvrdit, že kapitalismus podporuje "velmi úzkou racionalitu jednání s určitými hodnotami": kapitalismus podporuje soutěž hodnot (v rámci daných pravidel), přičemž žádná z těchto hodnot není nadřazená (vyjma výše uvedených "metahodnot", které tuto soutěž umožňují).

"V kapitalistickém systému lze všechno koupit, nic nemá vlastní nezpochybnitelnou hodnotu, a naopak vše má svoji cenu."

Při vší úctě k autorovi, toto je buď nic neříkající klišé nebo omyl. V kapitalismu mohou lidé přisuzovat nezpochybnitelnou hodnotu čemu chtějí. Není také pravda, že vše má svoji cenu: cenu mají pouze statky, které jsou předmětem směny. (Ekonomové sice pracují s "cenou" v širším smyslu, ale to je jiná věc.)

"Když se kapitalistická logika střetne se společností a jejími tradičními institucemi, jako jsou rodina či náboženství, pak je rozkládá a korumpuje. Na to si kapitalismus vystačí sám i bez „levicového“ relativismu."

Buďme rádi za rozklad některých "tradičních institucí", jako je např. diskriminace podle rasy a pohlaví (viz např. zde). Pokud jde o rozklad rodiny, ten je mj. důsledkem toho, že jsou lidé bohatší. Patří nárůst bohatství k "neblahým dopadům kapitalismu"?

2 komentáře:

  1. Žádný rozklad rodiny se neděje. Procento rozvodovosti už dlouho neroste. Rozvádějí se neefektivní manželství. Ta by se v minulosti rozvedla také, být ty rodiny bohatší. Pokud jsou tu už 200 let pláče o rozkladu rodiny, o hrozbách pro rodinu, pak je spíše obdivuhodné, jak si ta instituce zachovává schopnost "to bounce back".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kromě procenta rozvodovosti je ale třeba se podívat na to, jestli lidé do manželství vůbec vstupují. Tady jsou např. data pro EU: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Marriage_and_divorce_statistics

      Vymazat