středa 2. července 2014

Máme usilovat o výjimku z přijetí eura?

Na Finmagu začal vycházet deník europoslance a předsedy Svobodných Petra Macha. Z prvního dílu:

"Účast v rozumné parlamentní frakci je důležitá, abych byl schopen plnit hlavní cíl – pracovat na změně evropské smlouvy tak, aby členství v eurozóně nebylo povinné."

Přestože se domnívám, že členství v eurozóně je pro ČR nevýhodné (fungování eurozóny totiž bude zřejmě vyžadovat vytvoření fiskální a politické unie, která však pravděpodobně nebude moci efektivně fungovat, neboť eurozóna je reálně politicky nesourodá), nejsem přesvědčen o tom, že zavedení dobrovolnosti členství v eurozóně je prioritou. Přijetí eura je již nyní de facto dobrovolné, neboť je dobrovolné členství v ERM II, kterým je přijetí eura podmíněno. Lze to dokumentovat na příkladu Švédska, které - ačkoli má stejně jako ČR povinnost přijmout euro a ačkoli plní ostatní maastrichtská kriteria - stojí z vlastního rozhodnutí mimo eurozónu.

Diskuse na toto téma již kdysi proběhla (zde, zde, zde a zde) a dobrovolnost členství v ERM II nebyla nikým zpochybněna. Pavel Hasenkopf v této souvislosti potvrzuje, že členství v eurozóně se lze vyhnout neplněním maastrichtských kriterií, ale zároveň tuto cestu nedoporočuje. To je sice pochopitelné u kriteria cenové stability nebo kriteria týkajícího se veřejných financí, ale není jasné, co je nedoporučeníhodného na nečlenství v ERM II.

Žádné komentáře:

Okomentovat