středa 19. listopadu 2014

Oligarchie vs. demokracie

"Pětadvacet let po sametové revoluci získává v České republice ekonomická elita stále více politické moci. Politické strany, v jejichž čele stojí podnikatelé, sbírají úspěchy ve volbách a různí podnikatelé-politici obsazují stále více důležitých funkcí. Mnoho lidí se obává, že koncentrace politické moci v rukou několika podnikatelů povede k posilování privilegií této skupiny na úkor ostatních. Jiní naopak vítají, že jsou konečně u kormidla „odborníci z praxe“. Na co se připravit, pokud se Česká republika stane oligarchií?"

Má odpověď je zde.

úterý 11. listopadu 2014

Čtvrtstoletí poté

Máme se po pětadvaceti letech po pádu železné opony lépe? Tvrdím, že ano. Studie Shleifera a Treismana, na kterou odkazuji, je zde.

středa 5. listopadu 2014

Mýty o zdanění internetu

"Myth 1: Taxation of internet access is unprecedented in liberal democracies. It isn’t.
Myth 2: The internet is currently tax-free in Hungary. It isn’t.
Myth 3: Communications are special, at least they do not suffer from any targeted tax just for them. They do.
Myth 4: The proposed tax is insignificantly small. It isn’t.
Myth 5: But customers will not notice, tax is levied on providers and they are banned from passing it on. That’s simply impossible.
Myth 6: At least it’s a cheaply administered tax, gigabytes of traffic are easily observable. No it isn’t because they aren’t.
Myth 7: The Hungarian tax just sets the playing field straight. No, it distorts it.
Myth 8: The cap at least makes the tax fair. No, it doesn’t, it may even do the opposite."


Celý článek zde,

úterý 4. listopadu 2014

Státy o nás budou sdílet více informací, neradujme se

"[Ministr financí Velké Británie] Osborne též dodává, že kvůli daňovým únikům musí poctiví lidé platit vyšší daně. Pokud je to pravda, mělo by omezení daňových úniků vést k snížení daňové zátěže. Díky tomu, že si finanční úřady posvítí na neplatiče, zvýší se daňové příjmy státu a ti, kteří doposud na daňové úniky dopláceli, by na základě uvedeného argumentu měli přispívat do státní kasy méně. Situace však bude přesně opačná: v kontextu ostatních chystaných opatření se daňová zátěž zvýší."

Celý článek zde.