středa 25. února 2015

Hranice tepla

Čínský nový rok je svátkem, kdy se Číňané sjíždějí ze všech koutů země, jen aby mohli být se svojí rodinou. Někteří však nejezdí pravidelně každý rok a pokud přijedou, zdrží se jen krátce. Důvodem je čínská energetická politika.

Čína se od padesátých let dělí na dvě části: s ústředním topením (sever) a bez ústředního topení (jih). Hranicí mezi těmito dvěma částmi je pohoří Qin a řeka Huai. Bydlíte-li byť jen kilometr pod touto hranicí (či přímo na ní), ústřední topení nemáte. Bez topení se tak musí obejít například Shanghai či Nanjing.


Zavést ústřední topení na jih Číny je samozřejmě nákladné: Čína by údajně musela každý rok spálit o 50 milionů tun uhlí více. Existence "hranice tepla" je však také spojena s náklady: lidé pod touto hranicí používají elektrické přímotopy, což občas vede k rozsáhlým výpadkům elektřiny. Do nákladů je třeba započíst i zvýšenou migraci: ti, co bydlí těsně pod hranicí se více stěhují: buď na samý jih, kde je zima mírná, nebo na vytopený sever. Nezanedbatelným nákladem jsou samozřejmě i zhoršené rodinné vztahy způsobené tím, že lidé ze severu zkracují zimní návštěvy u svých rodičů na jihu.

Více o kontroverzní "hranici tepla" např. zde a zde.


2 komentáře:

  1. Takový načůral experiment řve o testování všeho možného! Co by za takový bizár daly jiné země!

    OdpovědětVymazat