středa 25. února 2015

Pět omylů Miloše Zemana

"Prezident České republiky Miloš Zeman nedávno pronesl několik silných tvrzení o opatřeních České národní banky a o vstupu ČR do eurozóny. Prezident prý například nemůže vyloučit, že „kroky, které podnikla ČNB s devalvací české měny, mohou být motivovány snahou prodloužit interval, kdy Česká republika vstoupí do eurozóny.“ V souvislosti s tím vyzval ČNB, aby si přestala „hrát na demiurga české ekonomiky“ a vyjádřil přání, aby „v bankovní radě seděli lidé, kteří nebudou experimentovat s ekonomikou a budou podporovat vstup do eurozóny.“ Prezident se těmito výroky dopustil minimálně pěti omylů, které je nutno uvést na pravou míru."

Celý článek zde.

Hranice tepla

Čínský nový rok je svátkem, kdy se Číňané sjíždějí ze všech koutů země, jen aby mohli být se svojí rodinou. Někteří však nejezdí pravidelně každý rok a pokud přijedou, zdrží se jen krátce. Důvodem je čínská energetická politika.

Čína se od padesátých let dělí na dvě části: s ústředním topením (sever) a bez ústředního topení (jih). Hranicí mezi těmito dvěma částmi je pohoří Qin a řeka Huai. Bydlíte-li byť jen kilometr pod touto hranicí (či přímo na ní), ústřední topení nemáte. Bez topení se tak musí obejít například Shanghai či Nanjing.


Zavést ústřední topení na jih Číny je samozřejmě nákladné: Čína by údajně musela každý rok spálit o 50 milionů tun uhlí více. Existence "hranice tepla" je však také spojena s náklady: lidé pod touto hranicí používají elektrické přímotopy, což občas vede k rozsáhlým výpadkům elektřiny. Do nákladů je třeba započíst i zvýšenou migraci: ti, co bydlí těsně pod hranicí se více stěhují: buď na samý jih, kde je zima mírná, nebo na vytopený sever. Nezanedbatelným nákladem jsou samozřejmě i zhoršené rodinné vztahy způsobené tím, že lidé ze severu zkracují zimní návštěvy u svých rodičů na jihu.

Více o kontroverzní "hranici tepla" např. zde a zde.


čtvrtek 19. února 2015

Adam Smith v Číně

Nabídka knih psaných v angličtině je v Číně nízká. Nicméně knihy, které tu jsou dostupné, jsou většinou poměrně kvalitní - většinou se jedná o klasická díla světové literatury (Dickens, Conrad, atd.) či nedávné non-fiction bestsellery (Friedmanův Svět je plochý, životopis Stevea Jobse od Waltera Isaacsona, apod.). Zajímavé je, že v nabídce nechybí ani Adam Smith: pamatuji si, že v roce 2007 bylo Bohatství národů v jednom velkém Šanghajském knihkupectví jednou z nejprodávanějších anglicky psaných knih. (Sám vlastním jednu kopii této knihy zakoupenou od pouličního prodejce z předměstí Šanghaje.) Smith se dostal i mimo největší města. Níže jsou dvě fotky z jednoho knihkupectví v městě Haikou, která nabízí dvojjazyčný výběr pasáží o neviditelné ruce.



neděle 8. února 2015

Proč neregulovat ceny nealkoholických nápojů v restauracích

"Zavedením cenové regulace nealkoholických nápojů vláda brání majitelům hospod a restaurací používat ceny k vytváření prostředí podle přání svých zákazníků. „Pivař“ tak bude muset kolem sebe trpět několik návštěvníků usrkávajících vodu, a naopak, „vodař“ bude chtě nechtě obklopen milovníky pěnového moku."

Celý článek zde.